GEDCOM

ATM kan zowel importeren van een GEDCOM bestand als exporteren naar GEDCOM.

Op dit moment wordt naast het importeren van een ATM GEDCOM ook (min of meer) ondersteund:

 • Aldfaer
 • GensDataPro
 • ProGen
 • Ancestris
 • MyHeritage

De software voor de migratie van "vreemde" GEDCOM bestanden is ontwikkeld aan de hand van slechts enkele voorbeeldbestanden. Gezien de verschillen in dialect die in deze bestanden gevonden zijn is het te verwachten dat de meeste programma's een zeer specifieke output produceren. Wanneer je een GEDCOM van een andere bron hebt is het daarom verstandig eerst even contact met me op te nemen.

Problemen bij het laden van een GEDCOM?
Raadpleeg de Log Viewer voor aanvullende informatie. Indien dit niet helpt om het probleem op te lossen, stuur dan de GEDCOM a.u.b. via wetransfer.com naar sivworks.nl@gmail.com zodat ik de noodzakelijke aanpassingen kan maken.

Laden van een GEDCOM bestand

Bij het laden van een GEDCOM bestand worden de ID nummers van personen en families ongewijzigd overgenomen, tenzij dit bestand wordt geladen op het moment dat er al een ander bestand geopend is, want dan is dat uiteraard niet mogelijk.

De ID nummers kunnen overigens altijd op verzoek worden bijgewerkt, zie pagina Onderhoud, paragraaf ID nummers bijwerken.

Indien de GEDCOM wordt geïmporteerd terwijl er nog geen bestand open is dan zal er een nieuwe stamboom worden aangemaakt.

Migratie van gegevens

Gegevens van een GEDCOM bestand die niet ondersteund worden door ATM worden waar mogelijk opgeslagen in de interne notitie van de desbetreffende persoon, of (wanneer het familie-gerelateerde zaken betreft) in de notitie bij de relatie, steeds onder een kopje "$GEDCOM$".

Met behulp van Onderhoud Notities zoeken kunnen alle gegevens eenvoudig teruggevonden worden.


Niet-ondersteunde GEDCOM gegevens waarvan bekend is dat ze geen enkele genealogische relevantie hebben worden niet opgeslagen in de notities.

Een deel van de migratiegegevens die zo in de notities terecht komt kan naderhand op verzoek verwijderd worden, zie pagina Onderhoud, paragraaf GEDCOM migratie info verwijderen.

Migratie van materiaal

In hoofdstuk Materiaal is te lezen wat de filosofie van ATM is met betrekking tot de diverse soorten materiaal.

Bij de migratie van materiaal doen zich een aantal specifieke situaties voor met betrekking tot het bestandsformaat van gekoppeld materiaal:

 • Het bestandsformaat niet wordt ondersteund door ATM

  In dit geval wordt het bestand ontkoppeld en wordt er een melding gegeven (zie Log Viewer).
  Een voorbeeld is een Word document. Door zo'n bestand om te zetten naar een PDF kan het alsnog gekoppeld worden.
 • Het bestandsformaat wordt wel ondersteund maar de bestandsextensie strookt niet met de spelregels van ATM

  In dit geval wordt de bestandsextensie van de koppeling "genormaliseerd", waarbij er een melding wordt gegeven. De gebruiker zal daarna zelf de extensie van het bijbehorende bestand moeten normaliseren.
  In ATM is een functie beschikbaar waarmee alle bestanden binnen 1 map tegelijk genormaliseerd kunnen worden:
  Materiaal Bestandsextensies normaliseren
 • Het bestandsformaat wordt wel ondersteund maar niet als materiaal bij de persoon doch als materiaal bij een gebeurtenis of feit

  Een voorbeeld waarbij dit speelt is een PDF. Een PDF leent zich namelijk niet om in de rapportage als afbeelding bij een persoon te worden getoond. Teneinde de koppeling met het materiaal niet kwijt te raken wordt er een feit gecreëerd waarbij het materiaal als bron wordt gekoppeld. Tevens wordt er een melding gegeven.
 • Het bestand betreft een internetpagina in plaats van een lokaal bestand

  Teneinde de koppeling met het materiaal niet kwijt te raken wordt er een feit gecreëerd waarbij het materiaal als bron wordt gekoppeld. Tevens wordt er een melding gegeven.

Na laden van de GEDCOM moeten de materiaalbestanden zelf ook nog op een plaats worden neergezet waar ATM ze kan vinden.
Met de functie Materiaal Lokale koppelingen controleren wordt een tabel getoond met:

 • Afbeeldingsbestanden die niet gevonden zijn (in rood)
 • Afbeeldingsbestanden die nergens gebruikt worden, te herkennen aan het ontbreken van de persoonsnaam en het ID nummer 0

In deze tabel is het pad naar de afbeelding steeds relatief ten opzichte van de basismap. Daaruit is meteen te zien waar ATM de afbeeldingen bij een persoon verwacht, namelijk in de map [basismap]/Pictures of in een sub-map daarvan.

Informatie over de GEDCOM van specifieke programma's

Overzicht van verschillen tussen ATM en Aldfaer
Overzicht van verschillen tussen ATM en GensDataPro

Karakterset

Technische informatie over dit onderwerp is hier te vinden:
GEDCOM Character Encodings

Volgens deze informatie zouden de volgende karaktersets ondersteund worden in GEDCOM 5.5.1:

 • ANSEL
 • ASCII
 • UTF-8
 • UTF-16

ATM is geschreven in Java en hoewel Java het (de)coderen van een lange lijst van karaktersets ondersteund, zit ANSEL daar niet tussen. Volgens deze informatie is het een verouderde standaard: ANSEL

Bij het importeren van een GEDCOM in ANSEL wordt nu Cp1252 gebruikt, wat goede resultaten lijkt te geven. Het laden van bestanden in ASCII gaf problemen, wat waarschijnlijk het gevolg is van verschillende interpretaties van ASCII. Ook hier bleek het gebuik van Cp1252 tot een goede uitkomst te leiden.

Exporteren naar GEDCOM


Opties

Bij het exporteren van gegevens naar een GEDCOM bestand is er de mogelijkheid om een deel van de data uit te sluiten.

Patroniem

Aangezien de mogelijkheid om een patroniem in een apart veld in te geven niet door ieder genealogieprogramma wordt ondersteund, kan worden gespecificeerd hoe het patroniem moet worden opgeslagen.

Karakterset

In geval van twijfel over de te kiezen karakterset heeft UTF-8 de voorkeur. ASCII is een heel beperkte karakterset die geen speciale tekens of accenten kent. Hierdoor is de kans groot op het verliezen van informatie.